united_cities

www.talavas.lv/
+371 29465773
talavaska@gmail.com
Kāmieši, Gulbenes novads, Lizuma pagasts, LV-4425

Nozare

Aldari

Produkcija

Alkohols, Alus

Kur iegādāties?

Idille, LaTS, Promo Cash & Carry, Top!

Kur nobaudīt?

Kursas Putni

Piegādes iespējas

Sertifikāti

PVD

Citas saites

Papildus info

Ekskursijas:

Ja gribas kādu latviskāku garšu vai sajūtu dzīvei piešķirt, tad ļoti piederēs nobaudīt Tālavas ķēniņa alu.

Mikro alus darītava, ka atrodas Gulbenes novada Lizumā, piedāvā jaunas, bet tai pat laikā ļoti senlatviskas garšu sajūtas, kuras vienaldzīgus neatstāj pat tādus, kuri sakāmies alu negaršojot.

Viss Tālavas ķēniņa alus darīšanas process ir roku darbs. Atzīmēšanas vērts ir tas, ka alus tiek darīts zemnieku saimniecībā. Ir grūti noticēt, ka ražotnes telpas iekārtotas no lieliem laukakmeņiem savulaik mūrētā lopu kūtī, kas ilgu laiku stāvējusi tukša. Tagad biezais mūris palīdz nodrošināt darītavas telpās vienmērīgu gaisa temperatūru gan ziemā, gan vasarā, kas alus darīšanas procesā ir ļoti būtiska.

Vienā telpā atrodas neliela iesala maltuve un glabājas maisi ar iejavas gatavošanai jau sagatavotiem miežiem. Ražotnē pati lielākā telpa atvēlēta misas vārīšanai un alus raudzēšanai. Uzmanību piesaista sarkanos ķieģeļos iemūrētais ar malku kurināmais katls, kurā līdz noteiktai temperatūrai silda ūdeni, ko pēc tam uzlej graudiem. Arī misa tiek vārīta šajā katlā. Alus darīšanas laikā apkārt valdošās smaržas izstaro grauzdēta iesala un apiņu aromātus.

Alus tiek raudzēts vaļējos koka kublos. Viena kubla ietilpība ir 800 litri. Šie kubli ir gatavoti no ozolkoka. Ir kublu ražotāji, kuri koka kublus un mucas gatavo, izmantojot dažādas iekārtas, bet mūsējie ir tikai roku darbs. Tiem ir pavisam cita vērtība. Alus ozolkoka kublos rūgst aptuveni nedēļu.

Alus darīšanas procesā ļoti svarīgi ir ievērot noteiktu temperatūras režīmu. Ja daži grādi šur vai tur, alus atšķirsies gan pēc garšas, gan alkohola satura. Pēc norūgšanas alus tiek atstāts nogatavināšanai. Šis process ilgst ne mazāk kā mēnesi un tā laikā alus iegūst savas garšas nianses. Vienā reizē iespējams nogatavināt 3600 litrus alus. Kad dzēriens ir gatavs, to pilda pudelēs un kegos (īpašas alus mucas, ko ved uz bāriem un kafejnīcām). Lieliem alus ražotājam šie 3600 litri alus, kas vienā reizē gatavinās pagrabā, ir ārkārtīgi maz, tāpēc nevaram līdzināties vairumam citu par mazajām sauktām alus darītavām. Esam īsti mikrodarītāji, amatnieki, mājražotāji, mēs rēķinām, ka gadā saražosim līdz 25 000 litru alus.

Tālavas ķeniņa alus nav ne pasterizēts, ne filtrēts, ne arī mākslīgi gāzēts. Šādu īpašību kopums mūsdienu pasaulē ir liels retums. Tālavas ķēniņa alus darītāji īpašu uzsvaru liek tieši uz latviskajām alus darīšanas tradīcijām, kas gadu simteņos izkoptas tikai mūsu tautai raksturīgās niansēs. Rezultāts ir katram baudāms un paši alus darītāji par saviem brūvējumiem saka – „Sidraba putas, ķēniņa alus!”

Agrākos laikos uz ģimenes godiem pašu darinātais alus bija kā likums. To baudot, visi dzēra un sprieda, kam labāks, kam – ne tik labs alus izdevies. Šī tradīcija Vidzemē bija dzīva vēl pagājušā gadsimta 70tajos. Šodien pamatiesalu pērkam no vietējiem ražotājiem, bet apiņus nākas ievest no ārzemēm, jo Latvijā augušos pietiekamā apjomā grūti savākt. Nav jau daudz veco prasmīgo alus darīšanas meistaru. Tāpat kā tautas dziesmas un dejas, arī alus, kas ir labs vēderam, ir latviešu tautas mantojums, ko nevajadzētu pazaudēt.

Leģenda

1162.gadā Beverīnas pilī, kad labība jau bija zem jumta, Tālavas varenais ķēniņš rīkoja dzīres, lai godam nosvinētu vārda došanu savam jaunākajam dēlam. Tolaik Tālavā daudzus gadus bija valdījis miers uz uzplaukums… Pie bagātīgajiem dzīru galdiem viesi baudīja neparasti gardu, smeķīgu un aromātisku alu, ko ķēniņa aldaris bij’ darījis. Tāds nu gan vēl nebija baudīts! Viesi slavēja ķēniņu, mēģināja izprasīt noslēpumu, bet tas tik viltīgi smaidīja un visiem attrauca: „Īstu alu var pagatavot tikai no tīra ūdens, graudu iesala un apiņiem!” Nu senā alus noslēpums atkal godā celts – latvju iesals, latvju ozola kubli, tīrais pazemes ūdens. Un pats galvenais – latvju prāts un rokas, kas šo alu dara! To visu Pērkons un Jumis sargā!

Populārākās SIA Tālavas ķēniņa alus ražotās alus šķirnes ir „Saviešu”, „Gaišā vasara”, „Pērkona vasara” un „Vilkaču alus”.

„Pērkona vasara” alus, ko raksturo tādi garšas termini kā tīrs, harmonisks, izteiksmīgs ar vidēju apiņu rūgtumu. Tā brūvēšanā tiek izmantotas trīs dažādas iesala un divas dažādas apiņu šķirnes.

Otra ļoti interesanta marka ir „Vilkaču alus”, tas ir tumšāks, stiprāks,ar nedaudz saldenu, iesala garšu. Seši dažādi iesala veidi, kas izmantoti brūvēšanā, jau runā paši par sevi. Garša ir piesātināta, jūtams iesala grauzdējums. Alū kopā savienojies zemes ūdens un uguns spēks.

Tālavas ķēniņa alus ir jau kļuvis par vienu no redzamakajiem un pazīstamākajiem Gulbenes novadā ražotajiem produktiem. Šobrīd lielākais noiets ir Rīgā un Vidzemes pilsētās, veikalos “Prisma”, “top!” un “Labais”.

0 Lietotāji (0 balsis)
Produkta kvalitāte
Vizuālais noformējums
Attieksme pret pircēju
Iepakojums
Zīmols
Ko cilvēki saka ... Ierakstiet savu vērtējumu
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Rādīt vairāk
{{ pageNumber+1 }}
Ierakstiet savu vērtējumu

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one