Esam mikro alus darītava, ka atrodas Gulbenes novada Lizumā, piedāvājam jaunas, bet tai pat laikā ļoti senlatviskas garšu sajūtas. Alu darīsim nu jau piekto vasaru.

Viss Tālavas ķēniņa alus darīšanas process ir roku darbs. Atzīmēšanas vērts ir tas, ka alus tiek darīts zemnieku saimniecībā. Ražotnes telpas iekārtotas no lieliem laukakmeņiem savulaik mūrētā saimniecības ēkā. Tagad biezais mūris palīdz nodrošināt darītavas telpās vienmērīgu gaisa temperatūru gan ziemā, gan vasarā, kas alus darīšanas procesā ir ļoti būtiska.

Vienā telpā atrodas neliela iesala maltuve un glabājas maisi ar iejavas gatavošanai jau sagatavotiem miežiem. Ražotnē pati lielākā telpa atvēlēta misas vārīšanai un alus raudzēšanai. Uzmanību piesaista sarkanos ķieģeļos iemūrētais ar malku kurināmais katls, kurā līdz noteiktai temperatūrai silda ūdeni, ko pēc tam uzlej graudiem. Arī misa tiek vārīta šajā katlā. Alus darīšanas laikā apkārt valdošās smaržas izstaro grauzdēta iesala un apiņu aromātus.

Alus tiek raudzēts vaļējos koka kublos. Viena kubla ietilpība ir 800 litri. Šie kubli ir gatavoti no ozolkoka. Alus ozolkoka kublos rūgst aptuveni 4-5dienas.

Pēc norūgšanas alus tiek atstāts nogatavināšanai. Šis process ilgst ne mazāk kā mēnesi un tā laikā alus iegūst savas garšas nianses. Vienā reizē iespējams nogatavināt 3600 litrus alus. Kad dzēriens ir gatavs, to pilda pudelēs.

Tālavas ķeniņa alus nav ne pasterizēts, ne filtrēts. Šādu īpašību kopums mūsdienu pasaulē ir liels retums. Tālavas ķēniņa alus darītāji īpašu uzsvaru liek tieši uz latviskajām alus darīšanas tradīcijām, kas gadu simteņos izkoptas tikai mūsu tautai raksturīgās niansēs. Rezultāts ir katram baudāms un paši alus darītāji par saviem brūvējumiem saka – „Sidraba putas, ķēniņa alus!”

Lēni darīts alus – tā ir vērtība!

1162.gadā Beverīnas pilī uz Miķeļiem, kad labība jau bija zem jumta, Tālavas varenais ķēniņš rīkoja dzīres, lai godam nosvinētu vārda došanu savam jaunākajam dēlam.

Tolaik Tālavā daudzus gadus bija valdījis miers un uzplaukums…

Pie bagātīgajiem dzīru galdiem viesi baudīja neparasti gardu, smeķīgu un aromātisku alu, ko ķēniņa aldaris bij’ darījis. Tāds nu gan vēl nebija baudīts!

Viesi slavēja ķēniņu, mēģināja izprasīt noslēpumu, bet tas tik viltīgi smaidīja un visiem attrauca – “Īstu alu var pagatavot tikai no tīra ūdens, graudu iesala un apiņiem!.”

Mūžam pēc tam, tie, kas pilī bijuši un slaveno alu baudījuši, mēdza teikt – nekas nav labāks bijis un nebūs par Tālavas ķēniņa alu!

Kopš tiem laikiem daudz ūdens aiztecējis, daudz alus izdzerts…

Nu senā alus noslēpums atkal godā celts – latvju iesals, latvju ozola kubli, tīrais pazemes ūdens.

Un pats galvenais – latvju prāts un rokas, kas šo alu dara!

To visu Pērkons un Jumis sargā!

Piedāvājam mūsu alus darītavas produkciju.

Alus „Gaišā vasara” ir gaišais alus ar saldenu, neitrālu garšu un izteiksmīgu apiņu rūgtumu. Tā brūvēšanā tiek izmantotas trīs dažādas iesala un divas dažādas apiņu šķirnes.

„Pērkona vasara” alus, ko raksturo tādi garšas termini kā tīrs, harmonisks, izteiksmīgs ar vidēju apiņu rūgtumu. Tā brūvēšanā tiek izmantotas trīs dažādas iesala un divas dažādas apiņu šķirnes.

„Vilkaču alus” ir tumšāks, stiprāks,ar nedaudz saldenu, iesala garšu. Brūvēšanā izmantoti četri dažādi iesala veidi. Garša ir piesātināta, jūtams iesala grauzdējums. Alū kopā savienojies zemes ūdens un uguns spēks.

 

Alus „Ūsiņš”

Jauns alus! Veikalos aprīļa beigās!

Sarkanā alus šķirne ar dziļi sarkanīgā dzintara krāsā. Smaržā pārsvarā ir grauzdēti  iesali ar karameļu notīm un labi sabalansēti ar madarīnu aromāta apiņiem.

Alus darīšanā izmantots ciets ūdens, kas palīdz iegūt lielāku alus dzidrību bez filtrēšanas, kā arī palielina apiņu rūgtumu. Pirmā garša ir salda, pateicoties pilzenes un karameļu iesaliem, bet vēlāk garšai pievienosies rūgtums un mazliet noslēpums.

Ar cieņu,

SIA Tālavas ķēniņa alus

 






Uzrakstiet atsauksmi

Jūsu vērtējums

Claim This Listing

Saņemot pieeju ieraksta administrēšanai, Jūs varēsiet labot un papildināt, regulāri atjaunot informāciju, pievienot attēlus, izvietot reklāmas un daudz ko citu!